Předseda ÚOHS zrušil sedmimilionovou pokutu za tendr na čističku v Semtíně

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna zrušil sedmimilionovou pokutu pro Vodovody a kanalizace (VaK) Pardubice za chyby v tendru na čističku v pardubické části Semtín. Zrušení pokuty nařídil letos v srpnu Nejvyšší správní soud. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na stránkách úřadu. Rozhodnutí o provinění zůstává v platnosti, nižší instance ale musí znovu vypočítat pokutu.

Předseda ÚOHS zrušil sedmimilionovou pokutu za tendr na čističku v Semtíně

Případ se na ÚOHS vrátil podruhé. Důvodem uložení pokuty byly chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod za 300 milionů korun v pardubické části Semtín z roku 2011.

Vodárenská společnost podle ÚOHS chybovala, když ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek neuvedla, jakým způsobem dospěla k výsledkům posouzení zdůvodnění "mimořádně nízkých nabídkových cen uchazečů a vysvětlení nabídek uchazečů". Tím se její postup stal údajně nepřezkoumatelným a netransparentním.

Vodovody a kanalizace Pardubice vyzvaly po otevření nabídek hned čtyři uchazeče ke zdůvodnění mimořádně nízkých cen. Podle ÚOHS ale v protokolu o jednání hodnotící komise i ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek je jen stroze uvedeno, že hodnotící komise se otázkou zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen zabývala a akceptovala je. Blíže se k výsledkům posouzení, tedy z jakého důvodu shledala zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen opodstatněnými, nevyjádřila.

Vodárna se bránila rozkladem a tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil prvostupňové rozhodnutí svého úřadu s devítimilionovou pokutou v roce 2012.

VaK Pardubice podaly správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, který se sporem zabýval čtyřikrát, čtyřikrát jej také řešil Nejvyšší správní soud, naposledy rozhodl letos v srpnu.

Krajský soud pokutu čtyřikrát zrušil, ve dvou případech jeho rozhodnutí zvrátil NSS, ve třetím případě z roku 2020 rozsudek nižšího soudu o zrušení pokuty potvrdil.

Po devíti letech se tak případ znovu vrátil na ÚOHS. Současný předseda Petr Mlsna dřívější rozhodnutí první instance potvrdil, původně devítimilionovou pokutu ale snížil na sedm milionů korun. I nové rozhodnutí vodárna napadla správní žalobou, které Krajský soud v Brně vyhověl a jeho rozhodnutí potvrdil i NSS.

Důvodem pro zrušení snížené pokuty bylo to, že předseda ÚOHS změnil rozhodnutí první instance svého úřadu, ale VaK Pardubice neměly možnost reagovat na nové důkazy nebo nové hodnocení situace ze strany úřadu, které vedlo ke snížení pokuty.

V návaznosti na toto rozhodnutí NSS Mlsna zrušil původně sníženou pokutu a vrátil svému úřadu věc k novému vyměření sankce, samotným pochybením se úřad zabývat nemusí, tato část rozhodnutí stále platí.

Související články

NSS zamítl stížnost firmy České štěrkopísky, která chce těžit na Hodonínsku

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost společnosti České štěrkopísky, která usiluje o možnost těžby u Moravského…

Nejvyšší soud musí znovu řešit spor o zařízení pro rozvod tepla v Chodově

Nejvyšší soud se musí znovu zabývat sporem mezi společností Marservis a Chodovem na Sokolovsku o vlastnictví infrastruktury pro ro…

Soud zmírnil tresty obžalovaným za Nupharo Park, od podvodu uplynulo už 14 let

Podnikatel Milan Gánik a architekt Antonín Kanta půjdou za dotační podvod při výstavbě vědecko-technického parku Nupharo Park na Ú…

Biometan – ten pravý upgrade?

Dokáže česká tradice výroby bioplynu držet krok s dobou a transformovat se na dynamické odvětví dodávající dostatek biometanu pro…

Firma NET4GAS uspěla ve sporu o platby za plynovod s ruským Gazpromem

Firma NET4GAS, kterou loni koupil stát, uspěla u arbitrážního soudu ve sporu s ruským Gazpromem. NET4GAS se na soud obrátil kvůli…

Kalendář akcí

Webinář ERÚ: Sdílení elektřiny

25. 09. 2024 09:00 - 12:30
Online
Webinář je určen zájemcům o sdílení elektřiny, žadatelům výzvy č. 7 MŽP, energetickým koordinátorům a účastníkům Platformy ZES. Tři hlavní prezentace...

Fotovoltaika v praxi

25. 09. 2024 09:00 - 26. 09. 2024 17:00
Praha i ONLINE
Konference o legislativních podmínkách, povolovacích procesech, financování, zkušenostech z praxe i nových trendech v oblasti obnovitelných zdrojů ene...

JESENNÁ KONFERENCIA SPNZ

26. 09. 2024 12:00 - 27. 09. 2024 12:30
Starý Smokovec
26.9.2024 (štvrtok) 12:00 - 13:00 Registrácia 13:00 - 13:10 Otvorenie JK SPNZ 13:15 - 14:30 1. PANEL: Efe...

ENERGETIKA KOLEM NÁS – AMBICE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE, DIGITALIZACE ENERGETIKY VS. BEZPEČNOST, VODÍK – BUDOUCNOST TEPLÁRENSTVÍ?

10. 10. 2024 09:00 - 12:00
Brno
Český svaz zaměstnavatelů v energetice si Vás dovoluje pozvat na odbornou konferenci, která se uskuteční v rámci doprovodného programu 65. Mezinárodní...

ENERGY-HUB je moderní nezávislá platforma pro průběžné sdílení zpravodajství a analytických článků z energetického sektoru. V rámci našeho portfolia nabízíme monitoring českého, slovenského i zahraničního tisku.

84769
Počet publikovaných novinek
2092
Počet publikovaných akcí
1122
Počet publikovaných článků
ENERGY-HUB využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování jakéhokoli obsahu či jeho části veřejnosti je bez předchozího souhlasu výslovně zakázáno.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika