Fiala: České firmy by mohly mít na výstavbě Dukovan zakázky až za 240 mld. Kč

České firmy by mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech získat zakázky až za 240 miliard korun. V Plzni to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). S jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem navštívil podniky Doosan Škoda Power a Škodu JS, jež mají být významnými subdodavateli korejské společnosti KHNP. Podle červencového rozhodnutí vlády postaví KHNP dva nové bloky v Dukovanech. Smlouva má být podepsána do března 2025.

Fiala: České firmy by mohly mít na výstavbě Dukovan zakázky až za 240 mld. Kč

"Korejská strana deklarovala, že při přípravě a výstavbě nových jaderných bloků se zapojí české firmy až 60 procenty. Věřím, že se nám tento společný cíl podaří naplnit," uvedl Fiala. České firmy to ale nesmí mít za jistotu, uvedl. "Musejí se vynasnažit, aby předložily nejlepší nabídku, která bude konkurenceschopná. Musejí využít svoje zkušenosti z dosavadních zakázek, ať už pro elektrárnu v Temelíně nebo pro stavby v okolních státech," řekl.

Šedesátiprocentní zapojení tuzemských firem chápe česká strana jako oboustranný závazek. "Tedy nejenom korejské strany, ale také náš," dodal Fiala. Na úspěchu této dohody podle premiéra hodně záleží.

"Pokud se naše spolupráce osvědčí, tak se může stát vzorem pro podobné zakázky v budoucnosti," řekl Fiala. Podoba spolupráce se podle něj úspěšně upřesňuje a konkretizuje, také díky uzavřeným memorandům mezi českými a korejskými subjekty. Dnes jich bylo podepsáno dalších pět - s aliancí dodavatelských firem, s plzeňskými výrobci a vysokými školami. Premiér a korejský prezident se společně podepsali na turbínu s největšími lopatkami, které mají mít také stroje dodávané do Dukovan.

Vláda podle Fialy musí zajistit dostatek stabilní energie pro české domácnosti a průmysl a ČR nesmí být v žádném odvětví závislá na jediném dodavateli. "A naše strategie do značné míry stojí právě na rozvoji jaderné energetiky," uvedl. Jedním z podstatných kroků je podle něj úspěšný tendr na nové bloky v Dukovanech, bez nichž se ČR do budoucna neobejde. "Nabídka korejské společnosti KHNP, s níž věříme, že se úspěšně uzavřou smlouvy, byla nejvýhodnější a nejlépe odpovídala našim požadavkům," dodal premiér.

Plzeň je podle korejského prezidenta Jun Sok-jola velkým střediskem hospodářství v ČR a dnešní událost je historickým milníkem pro spolupráci v jaderné oblasti mezi Českou a Korejskou republikou. "Pro výstavbu Dukovan je Korejská republika tím nejlepším partnerem. Máme podobnou historii jako Česká republika," řekl. Jižní Korea začala s výstavbou jaderných elektráren v roce 1971, kdy její hospodářství nebylo vyspělé. Pak pokračovala s výstavbu v zahraničí, například v Dubaji.

"V České republice sídlí spousta společností, které vlastní technologie pro výstavbu elektrárny v Dukovanech a tyto podniky dnes s korejským týmem podepsaly memorandum o porozumění. Dále se podepsalo memorandum o spolupráci ve vědě a výzkumu týkající se jaderné energetiky,," řekl Jun Sok-jol. ČR a Korea se podle něj dohodly, že budou spolupracovat i na servisu elektrárny po celou dobu jejího provozu.

"Korejská vláda bude určitě plně podporovat výstavbu elektrárny v Dukovanech," uvedl prezident. Podle něj chce být Korejská republika globálním lídrem v oblasti jaderných elektráren, kterých by se mělo podle očekávání postavit ve světě zhruba 100. "Státy v rámci celého světa určitě potřebují podpořit jejich výstavby pro zajištění dostatku elektřiny," dodal.

Plzeňský Doosan Škoda Power vlastní jihokorejská skupina Doosan. ČEZ jako majitel Škody JS nyní s Korejci jedná o smlouvě na Dukovany, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První ze dvou nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Francouzská firma EDF i americký Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Související články

Novým ředitelem a předsedou představenstva ÚJV Řež bude Ruščák nahradí, Jiřičku

Novým ředitelem a předsedou představenstva ÚJV Řež bude od 1. října Martin Ruščák, ve skupině již dříve působil. Ve funkci nahradí…

Zapojení firem z ČR do tendru by mělo být jasné, než ČEZ a KHNP uzavřou smlouvu

Konkrétnější podoba zapojení českých firem do výstavby nových jaderných reaktorů v Dukovanech by měla být jasná dříve, než spolu s…

Pavel: Dukovany otevřou novou éru spolupráce ČR s Koreou, posílí i další oblasti

Výstavba nových jaderných reaktorů v Dukovanech otevírá novou éru česko-korejských vztahů, které překonají úroveň běžné obchodní s…

Ikona evropského bateriového průmyslu má velké potíže a bude propouštět

Jeden z nejvíce očekávaných evropských projektů v sektoru bateriových technologií Northvolt hlásí obrovské problémy.  Kdysi velká…

Korejská vláda podle prezidenta zajistí, aby se dospělo ke smlouvě o Dukovanech

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol při dnešním jednání v Praze ujistil českého prezidenta Petra Pavla, že se korejská vláda postar…

Kalendář akcí

Webinář ERÚ: Sdílení elektřiny

25. 09. 2024 09:00 - 12:30
Online
Webinář je určen zájemcům o sdílení elektřiny, žadatelům výzvy č. 7 MŽP, energetickým koordinátorům a účastníkům Platformy ZES. Tři hlavní prezentace...

Fotovoltaika v praxi

25. 09. 2024 09:00 - 26. 09. 2024 17:00
Praha i ONLINE
Konference o legislativních podmínkách, povolovacích procesech, financování, zkušenostech z praxe i nových trendech v oblasti obnovitelných zdrojů ene...

JESENNÁ KONFERENCIA SPNZ

26. 09. 2024 12:00 - 27. 09. 2024 12:30
Starý Smokovec
26.9.2024 (štvrtok) 12:00 - 13:00 Registrácia 13:00 - 13:10 Otvorenie JK SPNZ 13:15 - 14:30 1. PANEL: Efe...

ENERGETIKA KOLEM NÁS – AMBICE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE, DIGITALIZACE ENERGETIKY VS. BEZPEČNOST, VODÍK – BUDOUCNOST TEPLÁRENSTVÍ?

10. 10. 2024 09:00 - 12:00
Brno
Český svaz zaměstnavatelů v energetice si Vás dovoluje pozvat na odbornou konferenci, která se uskuteční v rámci doprovodného programu 65. Mezinárodní...

ENERGY-HUB je moderní nezávislá platforma pro průběžné sdílení zpravodajství a analytických článků z energetického sektoru. V rámci našeho portfolia nabízíme monitoring českého, slovenského i zahraničního tisku.

84769
Počet publikovaných novinek
2092
Počet publikovaných akcí
1122
Počet publikovaných článků
ENERGY-HUB využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování jakéhokoli obsahu či jeho části veřejnosti je bez předchozího souhlasu výslovně zakázáno.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika